Wist je dit al over de Nederlandse goochelaar?

woman holding string lights

Ze komen over de hele wereld voor en ze stammen al uit de Middeleeuwen eigenlijk. Hoewel de goochelaar toen nog iets anders eruitzag dan dat we nu gewend zijn. Ze deden wel trucs en dingen laten verdwijnen, maar dat was natuurlijk een stuk minder technisch dan dat we dat nu kennen. Daarnaast werd in die tijd goochelen geschaard onder zwartekunsten waartegen de doodstraf bevond. Ze werden dus wel gewaardeerd om hun kunsten, maar niet geaccepteerd vanwege de gedachte dat ze zich bezighielden met zwartekunsten. Maar wat weet je eigenlijk over de Nederlandse goochelaars? 

Wat is een goochelaar eigenlijk en wat doet hij precies? 

Als we het hebben over een goochelaar dan hebben we het over iemand die kunsten kan vertonen die op het eerste gezicht niet mogelijk lijken. Door gebruik te maken van zijn handen en vingers op een vliegensvlugge manier kan hij anderen het idee geven dat er iets onmogelijks gebeurd. Er wordt als het ware een illusie gecreëerd door vingervlugheid. Het beroep teert vooral op oefening en ervaring en van de een op de andere dag heel goed worden is vrijwel onmogelijk. Je moet bepaalde trucs leren, ervaringen opdoen en leren met snelheid om te gaan. 

Wat voor soorten zijn er in Nederland? 

Ze zijn er in veel verschillende soorten en houden zich met verschillende soorten illusies bezig. Je hebt types die heel handig zijn met hun handen en vingers, anderen zijn beter met onderwater-acts of juist met doorzaag-trucs. Maar er zijn ook mentalisten die aan de hand van jouw gedrag ook jouw reactie kunnen voorspellen. Los daarvan heb je nog illusionisten en heb je nog een onderscheid in doelgroep waarvoor de persoon goochelt. Want je kan het als optreden voor feestjes doen, maar ook juist voor kinderen of op straat. En heb je al eens een close-up goochelaar gezien die voor jouw neus waar je letterlijk dichtbij staat een truc opvoert? 

Hoeveel zijn er in Nederland actief? 

Het is lastig om een exact aantal goochelaars aan te wijzen die in Nederland actief zijn omdat niet iedereen zich registreert. Wel is er een landelijke vereniging waar ze zich aan kunnen sluiten, namelijk de Nederlandse Magie Unie (NMU). Er zijn ook plaatselijke verenigingen die zich weer aangesloten hebben bij de NMU. Op basis van die gegevens zouden er zo’n twaalfhonderd mensen het beroep van goochelaar uitoefenen. Zij kunnen bij verenigingen ervaringen delen, oefenen en ook zich specialiseren op bepaalde doelgroepen zoals kinderen. 

Worden vrouwen ook goochelaar? 

Er zijn zowel mannelijke als vrouwelijke goochelaars. Het zijn er in verhouding tot de mannen niet veel, maar ze zijn er wel. Vaak zijn het volwassen vrouwen, er zijn maar weinig meisjes die zich bezighouden met goochelen. Toch doen vrouwen het over het algemeen meer beroepsmatig, terwijl mannen het vaker op hobbyniveau doen. Vrouwen zijn ook meer bezig met het combineren van acts waarbij dansen en zingen ook centraal staan. Mannen houden zich daarentegen meer bezig met de goochel-act zelf. 

Gerelateerde berichten