Het ontstaan van kerstpakketten was in de negentiende eeuw

Kerstpakketten zijn een van de bekendste pakketten in Nederland, maar het is niet iedereen bekend waar ze vandaan komen. Dat we als werknemer een pakket ontvangen in de decembermaand of een pakket verzenden als werkgever, dat weten we wel. En dat we er iets leuks in stoppen is ook geen nieuws. Maar het ontstaan begon al in de negentiende eeuw en die traditie is eigenlijk onveranderd. Maar wat is een kerstpakket nu eigenlijk? Wat doe je erin en wat zijn de kosten van zo’n pakket? 

Wat zijn kerstpakketten eigenlijk? 

Al weten we eigenlijk wel wat kerstpakketten zijn, weten we écht wat het betekent? De naam zegt al een deel, namelijk het woord ‘Kerst’ staat voor de periode waarvoor het pakket is. Oftewel, het zijn pakketten die je gebruikt en verzend in de periode voor kerst zodat je er met kerst van kan genieten. 

De samenstelling is divers en afhankelijk van de relatie aan wie je het pakket gaat geven. Het kan namelijk voor een zakenrelatie zijn, maar ook aan een werknemer. Je kan hier hetzelfde type pakketten voor versturen, maar ook verschillende. De samenstelling is dus vrij te interpreteren en kan je doen op basis van een bepaald thema, of je kan gaan voor een fles met alcohol, een sieraad of een cadeaubon. 

Waar heeft het pakket zijn oorsprong?

In het begin van de 19e eeuw zijn de kerstpakketten ontstaan als traditie. Het was in die tijd namelijk niet vanzelfsprekend dat mensen boodschappen konden doen en voedsel konden bewaren. Er bestond toen namelijk nog geen koelkast, waardoor de producten buiten bewaard moesten worden. Dat betekende dat de producten tegen vorst moesten kunnen en dat verkleint het aantal type producten dat mensen thuis konden hebben. Daarnaast was er tijdens de winterdagen minder eten. 

Onder de boeren werden dan ook in die periode de pakketten verdeeld zodat zij op Tweede Kerstdag, hun vrije dag, thuis met hun gezin van het voedsel konden genieten. Van oorsprong is het kerstpakket dus gevuld met voedsel- en drinkwaren. Later is deze traditie overgenomen door andere bevolkingslagen, zoals de slagers en bakkers. 

Wat doe je nu in de kerstpakketten? 

De traditie begon zoals gezegd met pakketten gevuld met voedsel en dranken. Nu we wel koelkasten in huis hebben en niet meer beperkt zijn tot de voedselopslag buiten, is de vulling van het pakket ook veranderd. Je kan nog steeds kiezen voor authentieke voedselpakketten met bijvoorbeeld een bepaald thema, zoals een wereldkeuken. Daar kan je bijvoorbeeld een persoonlijke tint aan toe voegen door een etiket te laten bedrukken of bedrukte kleding eraan toe te voegen met een bedrijfsnaam. 

Gemiddeld zijn de kosten van kerstpakketten niet zo heel hoog, mits je het zelf heel uitbundig wilt maken. Je kan al vanaf vijf euro een pakket samenstellen tot duizenden euro’s. Let goed op de fiscale situatie als je de pakketten wilt aftrekken voor de fiscus. Laat verder vooral je fantasie de vrije loop gaan zodat de ontvanger het niet meer vergeet. 

Gerelateerde berichten